Itsenäisyyden merkitys itsenäisyyspäivänä 6.12.

Suomen itsenäisyys

Me suomalaiset saamme elää vauraassa ja mitatusti maailman onnellisimmassa valtiossa. Meillä on täällä hyvä elää ja olla. Meillä on tasavaltainen valtiomuoto, olemme kaikki vapaita ja keskenämme tasavertaisia oikeuksinemme ja velvollisuuksinemme. Meillä on lämpöä ja turvaa.

Nykyhetkeä kannattaa verrata historiaan

Valtakunnassamme eivät aina asiat ole olleet näin hyvin. Vapautemme ja hyvinvointimme eteen on tehty paljon työtä ja vuodatettu verta ja kyyneliä. Vapaan Suomen unelma alkoi toteutua Ensimmäisen maailmansodan pyörteissä Jääkäriliikkeen, Suojeluskuntien ja Lotta Svärd muotoutuessa. Venäjän
keisarikunnan ajautuminen kaaokseen ja lopulta sortumiseen avasi suomalaisille tilaisuuden ottaa vapautensa ja tammikuun lopussa 1918 käynnistyi Vapaussota. Valitettavasti näihin tapahtumiin liittyi myös sisällissota, joka saatiin päättymään myöhemmin keväällä.

Suomen vapaus vahvistettiin Neuvosto-Venäjän kanssa Tarton rauhassa vuonna 1920 eli yli sata vuotta sitten. Alkoi vahva jälleenrakentaminen. Oli korjattava sodan tuhot ja yhdistettävä Suomen kansa veljessodan jäljiltä. Tässä kansamme toimi esimerkillisesti jopa maailman mitassa.

Suomi on selvinnyt sodistakin

Vapautemme tulikoe käynnisty diktatuurisesti hallitun Neuvostoliiton aloittaessa provosoimattoman hyökkäyksensä Suomeen 30.11.1939. Alkoi Talvisota ja 105 kunnian päivää. Pieni ja sisukas Suomi hämmästytti koko maailman torjumalla sotilaallisen jättiläisen hyökkäyksen aiheuttaen sille merkittävät tappiot. Melkoinen analogia tämän päivän tapahtumiin Ukrainassa.

Talvisotaa seurasi Välirauhan aika, ja pian syttyi Jatkosota. Sen jälkeen oli vielä taisteltava Lapissa entisiä aseveljiä vastaan, ennen kuin aseet Suomessa vaikenivat. Suomen kansa, suomalaiset sotilaat ja lotat sinnikkyydellään ja sisullaan lunastivat meille tämän hienon maan vapauden. Vielä sotien jälkeen he korjasivat sodan tuhot, maksoivat sotakorvaukset ja kestivät idästä tuleen melkoisen poliittisen, jopa uhkailevan paineen.

Suomen lippu merkkinä itsenäisyydestä

Kun vapaan Suomen lippu nousee salkoon, on hyvä muistaa, ettei se ole mikään itsestäänselvyys. On meidän ja tulevien sukupolvien asia pitää huolta, että salkoon nouseva lippu on Suomen siniristilippu. Eikä mikään muu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *